¼ kg soczewicy suszonej

¼ kg pęczaku

2 duże cebule

1 papryczka chili

125 mg sosu pomidorowego (może być koncentrat, ale wtedy mniej)

jogurt (naturalny, najlepiej taki gęsty w wersji tzw. jugosłowiańskiej/bałkańskiej/tureckiej)

olej



Moim zdaniem to jest porcja na 4 osoby



Gotować soczewicę w dużej ilości wody, po 15 minutach dodać pęczak i gotować przez kolejne20 minut, po takim czasie oba składniki powinny być miękkie.

Równolegle pokroić w kostkę cebulę i papryczkę chili i następnie podsmażyc na oleju do szklistości. Dodać do zupy, powinno się jeszcze trochę razem pogotowac (trzeba się jakoś zgrać z czasem). Dodać sos pomidorowy.

Przed podaniem można dodać jogurt (ja akurat wolę bez).

UWAGA – po ugotowaniu pęczak jeszcze dość mocno pęcznieje (i robi się też smaczniejszy), dlatego warto zrobić zupę poprzedniego dnia i poczekać kilka/kilkanaście godzin, aż spęcznieje. Jeśli kiedykolwiek brakuje wody, to oczywiście dolać. Wynikowa zupa powinna być dość gęsta.