¼ kg soczewicy suszonej
¼ kg pęczaku
2 duże cebule
1 papryczka chili
125 mg sosu pomidorowego (może być koncentrat, ale wtedy mniej)
jogurt (naturalny, najlepiej taki gęsty w wersji tzw. jugosłowiańskiej/bałkańskiej/tureckiej)
olej
Moim zdaniem to jest porcja na 4 osoby
Gotować soczewicę w dużej ilości wody, po 15 minutach dodać pęczak i gotować przez kolejne20 minut, po takim czasie oba składniki powinny być miękkie.
Równolegle pokroić w kostkę cebulę i papryczkę chili i następnie podsmażyc na oleju do szklistości. Dodać do zupy, powinno się jeszcze trochę razem pogotowac (trzeba się jakoś zgrać z czasem). Dodać sos pomidorowy.
Przed podaniem można dodać jogurt (ja akurat wolę bez).
UWAGA – po ugotowaniu pęczak jeszcze dość mocno pęcznieje (i robi się też smaczniejszy), dlatego warto zrobić zupę poprzedniego dnia i poczekać kilka/kilkanaście godzin, aż spęcznieje. Jeśli kiedykolwiek brakuje wody, to oczywiście dolać. Wynikowa zupa powinna być dość gęsta.